Consultatiebureau, controles en vaccinaties - Jeugdgezondheidszorg - JGZ BZO

Consultatiebureau, controles en vaccinaties

Gedurende de eerste 4 levensjaren bezoek je met je kind regelmatig het consultatiebureau. Op het consultatiebureau werken assistenten, verpleegkundigen jeugdgezondheidszorg en jeugdartsen. Zij volgen de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je kind. Ook kun je er terecht voor informatie en advies en kun je je kind laten vaccineren volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Het welzijn van jouw kind staat voorop!

Wat mag je verwachten?

In de eerste week na de geboorte komt ook onze screener bij je thuis langs voor een gehoortest en de hielprik (deelname is vrijwillig). Met de gehoortest meten we of je kindje voldoende hoort om te leren praten. Het bloed van de hielprik wordt onderzocht op een aantal zeldzame ziektes. De meeste ziektes zijn goed te behandelen als ze op tijd worden ontdekt.

Je kunt de hielprik en gehoorscreening via onderstaand formulier aanvragen:

Kraamtijd

In de week na de kraamtijd komt de verpleegkundige van het consultatiebureau bij je thuis om kennis te maken. Tijdens dit postnataal huisbezoek is er alle ruimte om vragen te stellen over je pasgeboren kind. De verpleegkundige kan je vertellen wat GGD-Brabant Zuidoost je te bieden heeft en maakt een afspraak voor het consultatiebureau rond de leeftijd van 4 weken.

Tijdens de bezoeken aan het consultatieburau volgen de jeugdarts en de verpleegkundige JGZ de ontwikkeling en de gezondheid van je kind. Ook kun je terecht met vragen over voeding, verzorging, opvoeding, ontwikkeling, veiligheid, gedrag, spel en taal. Door deze bezoeken kunnen eventuele problemen tijdig worden ontdekt en met jou besproken worden. Je inbreng en wensen zijn daarbij van groot belang. Je weet zelf het beste hoe het met je kind gaat.

ZIEK en een afspraak op het consultatiebureau….. wat nu?

Uw kind kan WEL het consultatiebureau bezoeken als het:

 • Verkouden is
 • Een beetje koorts heeft maar verder fit is
 • Dunne ontlasting heeft (vaak al langer bestaand, minder dan 3x per dag, geen koorts, niet ziek)
 • Tanden krijgt
 • Hersteld is van de waterpokken: alleen nog korstjes heeft, maar geen blaasjes
 • Antibiotica gebruikt
 • Vaccinaties zal krijgen terwijl hij/zij verkouden of niet fit is, er wordt dan ter plekke beoordeeld wat verstandig is
 • Vlekjes heeft die horen bij de 5e of 6e ziekte.
  (5e ziekte: alleen kleine rode vlekjes eerst op het hoofd, later op de romp; 6e ziekte: eerst hoge koorts, paar dagen later kleine vlekjes op de romp en armen en benen). Het kind is hierbij niet erg ziek

Uw kind kan NIET het consultatiebureau bezoeken als het:

 • Hoge koorts heeft (boven de 39 graden)
 • Geen hoge koorts heeft maar wel een zieke indruk maakt
 • Besmettelijke diarree heeft (meer mensen in de omgeving hebben ook diarree)
 • Nog blaasjes heeft bij de waterpokken
 • Misschien wel kinkhoest heeft volgens de huisarts
 • Krentenbaard heeft (een natte, rode uitslag met puskopjes op de lippen en rond de mond)
 • Verdacht wordt van mazelen of rode hond door de huisarts
 • Verdacht wordt van RS-virus door de huisarts

Kan de afspraak niet doorgaan?

Graag even melden bij het afsprakenbureau
088 – 0031 414 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 17.00 uur)

De jeugdartsen en verpleegkundigen van GGD Brabant-Zuidoost voeren het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) met veel zorg uit. In de
praktijk houdt dit in dat elk kind dat geboren wordt, wordt uitgenodigd voor
deelname aan het RVP. Het standaardvaccinatieschema staat hieronder.

Vaccinatieschema:

Vaccinatieschema

Alle ouders krijgen, als hun baby een aantal weken oud is, een brief van het RIVM, de organisatie die de verantwoordelijkheid heeft voor de organisatie van het RVP. Hierbij krijgen ouders een folder met uitleg over het programma. Als hun kindje rond de twee weken oud is komt een JGZ-verpleegkundige op huisbezoek. Zij bespreekt dan de deelname aan het RVP en geeft uitleg.

Verreweg de meeste ouders kiezen ervoor het RVP te volgen. De vaccinaties voor kinderen tot 4 jaar worden op het consultatiebureau gegeven, door artsen en verpleegkundigen die scholing over het RVP hebben gevolgd. Tijdens alle contactmomenten, op het consultatiebureau, telefonisch of tijdens huisbezoeken, kunnen ouders terecht met vragen over vaccineren. Zo nodig maken we een vaccinatieplan op maat.

Wij gaan altijd respectvol het gesprek aan met ouders. Hier ligt al lang een taak voor de jeugdarts en de jeugdverpleegkundige. Het is aan jeugdarts en jeugdverpleegkundige om ouders die twijfelen, te voorzien van betrouwbare informatie, waardoor ouder(s) beter in staat zijn om hun eigen afweging te maken.

Het Kinderspreekuur, een consultatiebureau op antroposofische basis, werkt samen met ZuidZorg JGZ en verzorgt voorlichtingsbijeenkomsten over vaccineren.

Ouders die in eerste instantie niet open staan voor het regulier vaccinatieprogramma, kunnen eventueel worden doorverwezen naar Het Kinderspreekuur. Vraag bij de jeugdarts of jeugdverpleegkundige voor meer informatie.

Hoe wordt er omgegaan als je een vaccinatie bent vergeten?

We bieden diverse mogelijkheden om gemiste vaccinaties in te halen. Daar kunnen medische of praktische redenen voor zijn. Een kind kan ziek zijn of moet misschien worden geopereerd. Meld dit bij het consultatiebureau, zodat in overleg de afspraak verzet kan worden naar een geschikter moment. Ouders hebben ook altijd de mogelijkheid om kinderen alsnog te laten inenten. Door het sturen van een afspraakherinnering per SMS proberen we iedereen te herinneren aan een afspraak. Indien nodig nemen onze medewerkers persoonlijk contact op met als doel de ouder(s) te bereiken.

Tegen welke ziekten wordt gevaccineerd?

Wil je meer informatie over de ziektes waartegen wordt gevaccineerd, klik hier.

Mogelijke bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen op een vaccin zijn een zere arm, een rode vlek of een zwelling op de injectieplaats of lichte koorts. Kinderen kunnen enkele uren na het vaccineren wat hangerig zijn en langer huilen. Bijwerkingen worden zichtbaar enkele uren na vaccinatie en gaan meestal binnen enkele dagen vanzelf over. Als je denkt dat je kind een bijwerking heeft van een vaccinatie, kun je dit melden bij het consultatiebureau of bij het bijwerkingencentrum Lareb.

Als je kind tussen de één en vier jaar is, krijgt hij/zij een eigen willetje en gaat hij/zij grenzen verkennen. Hier begint het échte opvoeden! Hoewel je dit vast goed af gaat, zal dit ook regelmatig voor twijfels en frustraties zorgen. Vertoont je kind ernstige driftbuien? Wil hij/zij een eigen invulling geven aan het eet- en slaapgedrag? Dit hoort er allemaal bij… Deze peuterpuberteit zal vragen bij jou als ouder oproepen. Vragen waarmee je terecht kunt op het consultatiebureau. Wij geven je graag tips en advies over de opvoeding.

Op de leeftijd van 3 jaar en 6 maanden krijgt je kind op het consultatiebureau een ogentest. Met een bril waarvan één kant is afgeplakt moet hij/zij van een aantal meter afstand bepaalde plaatjes kunnen zien. Lukt dit niet? Dan bespreken we samen of we de test nogmaals herhalen op het consultatiebureau of dat we jullie doorverwijzen naar de oogarts.

Inloopspreekuur

Voor ouders is het mogelijk om het inloopspreekuur te bezoeken. De consultatiebureau locaties van GGD Brabant-Zuidoost hebben wekelijks een of meerdere vaste inloopspreekuren voor vragen van ouders en meten en wegen van je kind. In verband met Corona gaan de inloopspreekuren tijdelijk niet door.

 

Barbara vertelt

“Wij twijfelden aan de noodzaak van bepaalde inentingen. Op het consultatiebureau hebben we prima uitleg gekregen, zodat we een weloverwogen beslissing konden nemen.”

Jeugdgezondheidszorg

Hoe kun je ons bereiken?

Heb je vragen buiten je vaste contactmomenten op het consultatiebureau?

Afsprakenbureau
Bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur voor het maken of wijzigen van afspraken met het consultatiebureau.
Tel. 088 0031 414

Voor inhoudelijke vragen over opvoeden en opgroeien:

Vul het contactformulier in en het dichtstbijzijnde consultatiebureau neemt persoonlijk contact met je op.

Telefonisch spreekuur: 
Tel. 088 0031 414
Op werkdagen tussen 9.00 en 11.00 uur en tussen 14.00 en 16.00 uur.